Blog

Interessante weetjes en handige tips, lees hier alles over wasmachines

De wasmachine stinkt, wat kunnen we hier aan doen?

De wasmachine stinkt, wat kunnen we hier aan doen?

Wat ruikt er nou lekkerder dan schone was? Helaas komt het maar al te vaak voor dat een wasmachine stinkt en we hebben geen idee waar dit door komt. Een oorzaak kan zijn dat steeds meer mensen energie besparen door op lage temperaturen te gaan wassen en er wordt ook vaak minder agressief vloeibaar wasmiddel gebruikt. Op zich is dit geen slechte ontwikkeling al is het natuurlijk wel de bedoeling dat de was schoon wordt en fris gaat ruiken.

Stinkende wasmachine

De vetluis of ook wel de wasluis bacterie is over het algemeen de veroorzaker van de vieze geurtjes in de wasmachine. Vetluis gedijt zoals veel bacteriën bij: warmte (ronde 40 graden), vocht en biologische voedingsstoffen zoals huidcellen, haren en vuil uit uw wasgoed. Je kan in de wasmachine een grijze slijmerige substantie tegenkomen bijvoorbeeld in het filter, bij het deurrubber of aan de binnenkant van de trommel. Een stinkende wasmachine zit natuurlijk niemand op te wachten. Om vetluis tegen te gaan zijn er verschillende maatregelen mogelijk. Begin bijvoorbeeld met de standaard schoonmaak werkzaamheden van de wasmachine.

Zes stappen om uw wasmachine schoon te maken

  1. Haal het zeepbakje uit de wasmachine en reinig deze met veel water en een borstel. Het is ook belangrijk om binnen in de wasmachine op de plek waar het bakje normaal zit met veel water de machine schoon te maken;
  2. Reinig vervolgens met ruim water de rubberen ring die deur waterdicht maakt;
  3. Vervolgens met ruim water de trommel reinigen en dan vooral op plaatsen waar minder water komt;
  4. Als laatste de meest vieze plek van de wasmachine, de filter. Deze bevindt zich meestal aan de voorkant van de wasmachine, rechts onderaan. Open het klepje gebruik het slangetje om het achtergebleven water weg te laten lopen, dit kan een aardige hoeveelheid water zijn. Verwijder het filter en reinig deze wederom met veelwater en vergeet hierbij ook niet de binnenkant van de wasmachine.
  5. Laat uw wasmachine zonder inhoud op de hoogst mogelijk temperatuur wassen met extra water. Het is niet nodig om hiervoor wasmiddel te gebruiken.
  6. Zorg na iedere wasbeurt dat de wasmachine openstaat zodat het water in de machine kan verdampen.

Was af en toe op hogere temperaturen zonder wasgoed

Af en toe een programma van 95 laten uitvoeren zonder was en met extra water is de beste oplossing. Vaak komt als oma’s huishoudelijk tip het schoonmaakazijn aan de order. Alleen in oma’s tijd waren er nog niet van die geavanceerde wasmachines met hi-tech electronica die niet goed tegen zuren en basische stoffen konden. U kunt hiermee dus de wasmachine beschadigen. Hoge temperaturen en veel water zijn de beste oplossing tegen vetluis of anders in het uiterste geval toch maar even de wasmachineservice inschakelen om de machine goed te laten reinigen.

Zorg dus goed voor uw wasmachine en reinig regelmatig de belangrijkste plekken waar vetluis zich kan nestelen. Wanneer u af en toe de wasmachine doorspoeld op de warmste temperatuur met vele water dan zijn vaak de problemen al opgelost en heeft u geen last meer van een stinkende wasmachine.© 2013 e-dependence